Bakhelg!

Har haft en rejäl bakhelg och bunkrat upp inför födelsedag mm… Här finns nu helgens recept samlade. Själva pimpningen av kakorna får man stå för själv, står (oftast) inte med i recepten 🙂

Trillingnötbrownie

200 gr blandade nötter (t ex valnöt, pistage, hasselnöt)
125 gr smör
200 gr mörk choklad
4 ägg
2,5 dl farinsocker
1 dl rapsolja (mild)
1,5 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

Sätt ugnen på 175 grader. Lägg nötterna i en ugnsfast form och rosta dem i ugnen ca 10 min. Låt svalna.
Smält smöret. Finhacka chokladen och rör ner i det varma smöret tills chokladen smält.
Vispa ägg och socker. Rör ned chokladblandningen och oljan. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Rör försiktigt ner mjölblandningen och nötterna.
Smörj en form med löstagbar botten, 22 cm i diameter. Häll smeten i formen och grädda i ugnen i 30 minuter. Kakan ska var lite lös när den tas ut. Låt svalna.

Glasyr: 200 gr choklad med nötter (typ schweizernöt) och 1,5 dl grädde.
Hacka chokladen grovt. Kokja upp grädden, ta den sedan från värmen. Tillsätt chokladen och låt smälta under omrörning. Ställ den i kylen för att svalna (och tjockna). Bred den på kakan när den har lagom konsistens.

Förvara kakan svalt så blir den lättare att skära.

Kladdkaka med mintkross (i portionsformar)

100 gr smör
2 dl strösocker
0,75 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
2 stora ägg
100 gr krossade mintchokladkarameller

Sätt ugnen på 200 grader.
Smält smöret i en kastrull, låt svalna något. Tillsätt socker, kakao, vaniljsocker och vetemjöl och blanda samman. Tillsätt äggen och rör ihop till en slät smet. Fördela smeten i mazarinformar av aluminium.
Grädda i 5 minuter, tag sedan ut formarna och strö mintchokladkrosset över formarna. Fortsätt grädda dem i 5 minuter till.
Om du gör en ”vanlig” kladdkaka i en form med löstagbar kant på ca 24 cm i diameter gäller att du gräddar kladdkakan 10 minuter, ta sedan ut den och strö över mintkrosset. Grädda ytterligare 5 minuter.

Äppelmoskakor

100 gr smör
1,5 dl socker
4,5 dl vetemjöl
1 liten tsk bakpulver
Äppelmos

Blanda all ingredienser utom äppelmoset. Tryck ut degen i små portionsformar av aluminium (eller en stor pajform). Spara ev deg till att göra ett rutnät av. Fyll med äppelmos. Dekorera ev med degsträngar i form av ett rutnät. Grädda i ugn på 200 grader. Portionsformer ca 15 minuter eller tills de fått färg.

Minimuffins med hallon

125 gr smör
2 dl socker
2 ägg
1,5 dl mjölk
4,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
hallon

Blanda smör och socker. Tillsätt äggen och rör ordentligt. Rör ner övriga ingredienser och häll smeten i småbrödsformar och tryck ner ett hallon i varje muffins. Grädda i 15-20 minuter i 175 grader.

Minimuffins med två sorters choklad

3 ägg
50 gr mjöl
75 gr socker
80 gr choklad
95 gr smör
vit choklad

Smält den mörka chokladen och smöret.
Blanda ägg, mjöl och socker. Rör ned choklad-smörblandningen.
Fördela smeten i formarna och tryck i en ruta vit choklad i varje form.
Grädda i ugnen i 180 grader i ca 15 minuter.

Muffins – recept från Leila med tre smakvarianter:
apelsin med romerska bågar, ananas med kokos och lime samt blåbär med crumble

Grundrecept:
100 gr smör
2 dl mjölk
skal av 1 citron
2 ägg
1,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt

Sätt ugnen på 175 grader för stora muffins och 200 grader för små muffins.
Smält smöret och tillsätt mjölk och rivet citronskal.
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och pösigt. Rör ned den ljumma vätskan.
Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd ner blandningen i smeten.
Fyll muffinsformar till 3/4 med smet. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter för stora muffins och 12-15 minuter för små.

Smakvariant 1: Apelsinmuffins med romerska bågar

1 sats grundsmet
Skal av två apelsiner
200 gr romerska bågar

Tillsätt apelsinskalet till grundreceptet och gör smeten enligt grunden. Häll smeten i formarna och tryck ner romerska bågar i varje form. Grädda enligt ovan.

Smakvariant 2: Ananasmuffins med rostad kokos och lime

1 sats grundsmet
1/2 färsk ananas (konserverad går också bra)
2 dl kokosflingor
Skal av tre lime

Gör receptet enligt grunden.
Skär bort skal och stock på ananasen och skär den i bitar. Eller skär de konserverade ananasringarna i bitar.
Rosta kokos i en torr kastrull (spara 1 dl kokos till dekorering)
Blanda ananas, rostad kokos och rivet limeskal med smeten.
Fyll formarnatill 2/3 och strö över kokos. Grädda enligt receptet.

Smakvariant 3: Blåbärsmuffins med crumble

1 sats grundsmet
5 dl blåbär

Crumble:
75 gr kallt smör
2 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1 dl strösocker

Gör smeten enligt grundreceptet. Varva smet med blåbär och fyll formarna till 2/3.
Crumble: Tärna smör och nyp ihop med havregryn, vetemjöl och strösocker i en bunke. Strö lite crumble ovanpå varje muffinsform och dekorera också med blåbär.
Grädda i mitten av ugnen i cirka 15-20 minuter beroende på formarnas storlek.

Annonser

One thought on “Bakhelg!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s