Julgodis

Här kommer en salig blandning av gott och juligt godis. En del nya smaker och en del gammalt och välkänt.

Citronknäck med pistagenötter
(antagligen helt livsfarlig för tänderna, men citronsmaken är väldigt god och fräsch)

Citronknäck med pistagenötter

2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 dl strösocker
1 msk smör
1-2 msk finrivet citronskal (eller lime)
1dl rostade och hackade pistagenötter

Lägg grädde, sirap, socker och smör i en tjockbottnad kastrull. Låt det koka upp och sedan koka kraftigt i ca 15-20 minuter tills smeten är tjock och det bildas stora, tunga bubblor. Rör om då och då. Smeten är klar när termometern visar 122 grader. Har du ingen termometer gör ett kulprov*. Dra kastrullen från värmen och låt stå i ca 5 minuter. Tillsätt citronskal och nötter. Rör om. Fördela smeten i knäckformar (ca 60 st). Toppa med lite flingsalt.

(Receptet kommer från Mannerströms julkokbok av Leif Mannerström.)

Mintkyssar

4 dl florsocker
1 dl vatten
1/2 tsk ättiksprit
ca 10 droppar pepparmyntsolja
ca 50 gr mörk choklad

Blanda socker, vatten och ättiksprit i en kastrull. Koka på medelhög värme till 115 grader.
Häll uåpp massan i en oljad skål och låt svalna i ca 10 minuter. Tillsätt pepparmyntsolja och arbeta massan med en gaffel tills den börjar vitna. Sätt då skålen över en kastrull med sjudande vatten och fortsätt arbeta massan tills den blir helt vit och tjocknar.
Klicka eller sprits ut massan på en plåt med bakplåtspapper- Låt stelna.
smält choklad i en skål över sjudande vattenbad. Lägg en klickj choklad på varje pepparmintspastill och låt stelna.

(Receptet kommer från Vinterns söta av systrarna Eisenman.)

Saffransfudge med vit choklad

Saffransfudge med vit choklad

2,5 dl vispgrädde
3 dl strösocker
75 gr vit choklad
1 kuvert saffran

Blanda grädde och socker i en stor kastrull, värm under omrörning och koka tills smeten klarar ett kulprov* – det brukar ta ca 10 minuter. Var noga med att röra då och då så att blandningen inte bränns.
Klä en fyrkantig form, ca 10×15 cm, med bakplåtspapper.
hacka chokladen. Ta kastrullen från värmen och rör ned saffran och choklad. Rör tills chokladen har smält helt och häll sedan omedelbart upp den i formen. Låt fudgen svalna och stelna och skär i rutor med en vass kniv.

(Receptet kommer från Söta saker av Theresia Erneborg.)

Trillingnöt

Trillingnöt

ca 100 gr hasselnötskärnor
200 gr mjölkchoklad

Sätt ugnen på 175 grader. Rosta nötterna tills de fått färg. Lägg dem i en kökshandduk och gnugga försiktigt bort skalen.
Smält hälften av mjölkchokladen i en skål över sjudande vattenbad. Rör ner hasselnötterna. Ta upp nötterna tre och tre med en sked och lägg dem på bakplåtspapper på en plåt. Låt dem stelna. Smält resten av chokladen och doppa trillingnötterna en gång till. Låt stelna. Dekorera genom att spritsa över smält choklad.

(Receptet kommer från Vinterns söta av systrarna Eisenman.)

Världens bästa chokladkola

Världens bästa chokladkola

50 gr smör
3 dl strösocker
3 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
100 gr mörk choklad med minst 70 % kakaohalt

Koka smör, socker, grädde och sirap i en stor kastrull tills smeten klarar ett kulprov*. Hacka chokladen. Ta kastrullen från värmen och blanda ner chokladen. Rör tills chokladhacket har smält och blandat sig helt med kolan. Häll genast ut smeten på bakplåtspapper och skär den i rutor när den stelnat något. Förvara kolan svalt i en burk med lock.

(Receptet kommer från Söta saker av Theresia Erneborg.)

*Kulprov
Häll en sked kolasmet i en skål med kallt vatten. Om smeten går lätt att forma till en rund kula är den färdig.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s