En paj och en tårta

Änglarna sjunger – en ljuvlig gräddtårta     

En vecka efter kalaset skickade svågern med en hälsning att den där tårtan var vääldigt god… och det är den ju! Så här kommer receptet…

Änglarna sjunger

En tredelad tårtbotten

Fyllning 1:
2,5 dl marsankräm
3 msk aprikos- eller apelsinmarmelad

Fyllning 2:
2 burkar mandarinklyftor à ca 300 gr
4 dl vispgrädde
2 msk koncentrerad apelsinjuice
2 tsk florsocker
2 tsk vaniljsocker

Glasyr:
1,5 dl florsocker
2 msk koncentrerad apelsinjuice
5 droppar gul hushållsfärg
1 droppe röd hushållsfärg

Fyllning 1:  Blanda marsankrämen med marmelad och fyll tårtans första lager.

Fyllning 2: Låt mandarinklyftorna rinna av väl och hacka dem. Vispa grädden till fast skum, smaksätt den med juice, florsocker och vaniljsocker och blanda ner mandarinhacket. Fyll tårtans andra lager med drygt hälften av gräddfyllningen.

Glasyr och dekoration: Rör florsockret trögflytande med juicen och färgsätt den. Häll ut drygt hälften av glasyren mitt på tårtans topp. Klicka eller spritsa ut resten av gräddfyllningen uppe på tårtan och ringla glasyr över.

(Receptet kommer från Allt om mat nr 11 1996 – det är ju härligt med tidningsurklipp ändå!)

Paj med pekannötter     

Paj med pecannötter

Pajskal
100 gr smör
2 dl vetemjöl
1 msk strösocker

Fyllning
100 gr hasselnötter
100 gr pekannötter
1 dl råsocker
50 gr smör
1 msk kakao
2 msk honung
1 msk vetemjöl
1 msk vatten
1 msk sirap

Värm ugnen till 225 grader. Arbeta ihop smör, mjöl och socker till en deg. Tryck ut den i en pajform på ca 24 cm i diameter. Låt stå i kylen en timme. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i ca 10 minuter.

Rosta hasselnötterna försiktigt i en torr stekpanna. Gnugga dem försiktigt i en handduk så att det mesta av skalet lossnar. Pekannötterna behöver inte rostas. Häll fyllningen i pajskalet och grädda ytterligare 8-10 minuter. Låt pajen svalna.

Servera pajen med kardemummagrädde. Blanda 2 krm kardemumma och 1 tsk socker med 2 dl vispgrädde. Vispa.

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s