Hemgjorda scones med egen marmelad

Scones med röd kryddig citrusmarmelad.

Scones med röd kryddig citrusmarmelad.

Vad kan vara godare än provsmaka den nygjorda, varma marmeladen på alldeles nybakade, varma scones?!? Och att göra marmelad är väldigt bra sätt att ta tillvara på olika citrusfrukter när de är som allra bäst. Det är bara till att blanda de frukter man har… 

Röd kryddig citrusmarmelad

700 gr citrusfrukter (1 citron, 2 små blodapelsiner, 1 blodgrape)
3-4 kanelstänger
8-10 kardemummakärnor
1 liter vatten
1 kg syltsocker

Tvätta och borsta frukterna noga. Skär frukten i tunna skivor. Ju finare skivor desto godare marmelad. (Personligen gillar jag inte marmelad med mycket skal, så jag tar bara med ett par msk med tunna skalbitar och lägger istället till en blodapelsin till för att nå ungefärlig vikt.) Koka sedan frukten tillsammans med kryddor och vatten 30 minuter. Låt stå till nästa dag.
Nästa dag tillsätt socker och koka alltsammans tills marmeladprovet* säger att marmeladen är klar. Det tar vanligen ca 30-40 minuter.
Ta bort kanelstängerna och häll upp på varma rengjorda burkar. Sätt på locket och låt burkarna svalna upp och ned.

(Receptet kommer från bloggen I Ingeborgs kök.)

Scones (grundrecept på engelska frukostscones) 

Scones

Scones

7,5 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
1,5 tsk bakpulver
0,5 dl råsocker
125 gr kallt smör
1 ägg
2 dl mjölk

Ägg, mandelspån och råsocker till garnering. (Men jag penslade bara dem med vatten innan jag satte dem i ugnen.)

Sätt ugnen på 250 grader. Blanda vetemjöl, salt, bakpulver och råsocker i en bunke. Tärna smöret och nyp ihop det med de torra ingredienserna. Vispa samman ägg och mjölk. Blanda vätskan och de torra ingredienserna till en deg. Kavla ut degen till en ca 1-1,5 cm tjock platta. Stansa ut rundlar med ett glas. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper, pensla med uppvispat ägg och strö över mandelspån och råsocker.  Grädda sconesen gyllengula i mitten av ugnen i 8-10 minuter.

(Receptet kommer från Leila Lindholms A piece of cake.)

*Marmeladprov
Lägg upp en sked med marmelad på en kall tallrik. För en en kniv genom marmeladen och när marmeladen inte flyter ihop igen är marmeladen klar.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s