Påskig mat: ägg, lamm och sallad

Här kommer recept på en mumsig äggrätt, grekisk lammstek och fruktig sallad.

Oeufs meulemeester – Gratinerade ägghalvor
Oeufs meulemeester - gratinerade ägghalvor

8 ägg
2 msk smör
2 msk vetemjöl
1,5 tsk körvel
2 msk finhackad persilja
3 dl kaffegrädde
0,5 tsk fransk senap
0,5 tsk salt
2 krm peppar
100 gr skalade räkor
2 dl riven ost

Sätt ugnen på 250 gr. Smöra en ugnssäker form.
Koka äggen 8-9 minuter. Skala och halva äggen. Fyll formen med ägghalvorna.
Smält smöret, rör ner körvel, persilja och vetemjöl. Tillsätt kaffegrädden, salt, peppar och senap. Låt såsen koka ihop ett par minuter.
Häll gräddsåsen över ägghalvorna. Strö över räkorna, och sedan osten.
Gratinera högt upp i ugnen tills rätten fått färg.

Receptet kommer från Allt om mat nr 4 1992…

Arni Soúvlas – Grekiskt påskalamm

Lammsteken kan förslagsvis serveras med tsatsiki, gelé, sallad och potatis noisetter eller hasselbackspotatis…

2-2,5 kg lammstek
2 citroner
0,5 dl olivolja
2,5 tsk salt
3 krm peppar
ev 50 gr smör

Gör en marinad av rivet skal och pressad saft från citronerna, olivoljan, salt och peppar. Häll marinaden i en stor tjockare plastpåse och lägg i lammsteken. Låt den marinera någon timme. Vänd påsen ibland.
Värm ugnen till 175 gr. Ta ur lammsteken och lägg i en ugnssäker form. Häll på marinaden och klicka ev smöret över lammet. Stek med köttermometer, 70 gr för rosa kött, 75 gr för genomstekt. Pensla köttet med marinaden var 15 minut.
Ta ut steken när den är klar och låt den vila en stund innan den skärs upp.

Fetaost- och granatäppelsallad Fetaost- och granatäppelsallad

1 påse blandad sallad
1 strimlad rödlök
1 tärnat äpple, droppa lime över så det inte blir missfärgat
1 knippa rädisor skivas
2 strimalde morötter
2 avokados i bitar, droppa lime över så det inte blir missfärgat
200 gr fetaost
1 dl rostad, saltad mandel
1 msk balsamicosirap (finns på flaska)
1 granatäpple, kärnorna
1 kruka färsk dill

Dressing:
3 dl turkisk yoghurt
1 msk grov senap
1 msk pressad citron
salt, vitpeppar

Salladen
Blanda grönsaker och frukt, strö på fetaost och mandel, ringla över balsamicosirap. Toppa med granatäpple och plockad dill.

Dressingen
Blanda yoghurt, senap och citron. Smaka av med salt och peppar.

Jag gjorde en variant av salladen med de ingredienser jag gillar – eller råkade ha hemma. Eftersom jag serverade salladen till lemmstek med tsatsiki som ett tillbehör hoppade jag över dressingen. Funkade bra det också.

Receptet kommer från Gokväll, SVT, 2012-04-04.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s