Glass i stora lass!

Eller rättare sagt en mandel- och kolasemifreddo, en blodgrapesorbet och en vattenmelonsorbet. Och så en kolasås också…

Mandel- och kolasemifreddoMandel- och kolasemifreddo

1 vaniljstång
4 dl vispgrädde
4 äggulor
1,5 dl strösocker
3 äggvitor
2 cl amarettolikör
50 g rostad mandel
4 msk kolasås (se separat recept nedan)

Lägg vaniljstång och frön i en kastrull med 0,5 dl grädde och koka upp. Låt kallna. Blanda vaniljgrädden med resten av grädden och vispa upp den. Vispa äggulor och socker pösigt i separat bunke. Vispa äggvitorna till vitt skum i ytterligare en bunke. Blanda äggulesmeten och grädden. Vänd sedan ner äggvitan och rör ner amaretton.
Varva sedan rostad mandel och kolasås med semifreddosmeten i en form.
Ställ in i frysen cirka fem timmar.

Recept från boken Glass av Elisabeth Johansson.

Kolasås

2 dl vispgrädde
1,5 dl sirap
0,75 dl strösocker

Häll grädde, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och sjud under omrörning tills såsen tjocknar och blir ljusbrun. Det tar ca 10 minuter.

Recept från boken Glass av Elisabeth Johansson.

BlodgrapesorbetPå väg att bli blodgrapesorbet

3 blodgrape
saften av en citron
2 gelatinblad
1,5 dl strösocker
50 g honung
3,5 dl vatten

Pressa saften ur två bodegrapefrukter. Skala den tredje med en vass kniv och skär ut köttet i skinnfria filéer. Mixa saften och filéerna med saften från citronen med en stavmixer. Blötlägg gelatinet i en skål med kallt vatten 5-10 minuter.
Koka upp socker, honung och vatten. Sjud tills sockret smält. Dra av från plattan. Ta upp gelatinet, krama ur det, lägg i den varma lagen och rör om. Blanda i citruspurén. Låt kallna.
Med glassmaskin: Kör i glassmaskinen tills sorbeten är fast och krämig i konsistensen. Ställ in den i frysen 1-2 timmar.
Utan glassmaskin: Vispa varje timme med en ballongvisp tills sorbeten fryst och fått fin konsistens.

Recept från boken Glass av Elisabeth Johansson.

VattenmelonsorbetPå väg att bli vattenmelonsorbet

500 g fruktkött av vattenmelon
2 dl vatten
1 dl strösocker
Saften av 1/2 citron

Skär vattenmelonen i små tärningar utan kärnor och lägg i en plastpåse i frysen 3-4 timmar (har du glassmaskin räcker det om fruktköttet är riktigt kylt).
Koka en sockerlag på vatten och socker i en kastrull tills sockret löst upp sig. Låt sockerlagen kallna.
Mixa de frysta melonbitarna med ungefär 2 dl av sockerlagen. Smaka av blandningen med pressad citronsaft.
Servera sorbeten direkt, vill du ha den mer frusen ställ in den i frysen och rör om i den 1 gång i timmen.

Recept från bloggen Victorias provkök.

Advertisements

One thought on “Glass i stora lass!

  1. Fick ett tips på facebook om att man kan blanda i mörk rom och lite limejuice i vattenmelonsorbén och servera som somrig drink…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s