Funderingar inför OS

Idag funderar jag på OS och Ryssland och kanske mest på Putin. Det är ju mycket Ryssland på tv nu, i olika former.

Till exempel i Dokument utifråns ”Tsarens återkomst” skildras de senaste årens politik och styre i Ryssland. I centrum står så klart president Putin.

Något jag reagerade starkt på var när Putin inför valet 2012 höll ett tal där han sa:

”Vi är ett segrarfolk. Det finns inprogrammerat i våra gener.”

Jag får ju väldiga associationer till en helt annan ledare från 1900-talet, nämligen Hitler som pratade och tyskarna som ett härskarfolk. Det känns minskat sagt ytterst obekvämt.

Samtidigt granskar Uppdrag granskning OS. Första programmet handlar om byggen; alla arenor, broar och vägar etc som byggts inför OS. Och framför allt om de som byggt allt – de utländska byggarbetarna.

Byggjobbarna får ingen lön och protesterar de blir de deporterade eller anklagas för stöld och torteras av polisen. Det är helt sjukt horribelt! Det är fruktansvärt, men se programmet ändå!

Detta är sorgligt nog väldigt likt hur gästarbetande byggjobbare i Qatar behandlas i samband med byggen inför fotbolls-VM där år 2022.

Det där med att lägga stora idrottsevenemang i länder där demokrati och människors lika värde inte riktigt är högst på agendan, det är inte helt oproblematiskt.

Gunilla Lindberg, Internationella Olympiska Kommittén, sa efter i slutet på programmet när hon pressades på hennes åsikt om vilka länder som ska få arrangera OS:

”… att landet ifråga ska vara någorlunda av en demokrati…”

Jo, det kan man ju tycka…

Här finns mer kringinformation kring programmet.

Nästa vecka fortsätter Uppdrag granskning att granska OS, och då ska det handla om ekonomi. Detta OS blir det dyraste någonsin – det ryktas om en slutnota runt 330 miljarder kronor. Men det får vi säkert veta mer om nästa vecka.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s