TV-söndag med kultur och sport

På grund av förkylning blev det planerade släktbesöket inställt idag och det blev istället en dag som i mångt och mycket tillbringades i soffan framför tv:n och en hejdlös blandning av sport- och kulturprogram.

Sportmässigt kikade jag en del på Vinterstudion med längdsprint och alpint; slalom för damer och storslalom för herrar. Jag la det mesta tittandet på längdsprinten – helt felaktigt eftersom Frida Hansdotter vann sin första seger i världscupen efter åtta (!!!) andraplatser. Och Matts Olsson slog personbästa med sin femteplats.

I sprinten var Teodor Pettersson enda svensk i final, och han blev femma. Emil Jönsson såg bra ut, men han föll strax innan upploppet i semifinalen. Och Ida Ingemarsson var enda svenskan i semi.

När det gäller den kulturella delen har jag idag bland annat sett ”Mongoliets frusna gravar” på Viasat History, ett program om Skyterna, ett (eller flera) folkslag som fanns i Centralasien från västra Mongoliet ända fram till östra sidan av svarta havet cirka år 500-300 f Kr. Det var i det här området hästen först domestiserades för cirka 4.000 år sedan.

Marken där består av permafrost, och regnvattnet som sipprar ner i marken fryser – det gör att gravarna blir frusna. Men nu hotar klimatförändringarna permafrosten, och därmed gravarna som riskerar att smälta och därmed förstörs sannolikt det gravinnehåll som kan finnas bevarat.

I programmet öppnade de en grav som, när de gläntade på locket, innehöll is. De fick då stänga igen den direkt, ringa Ulan Bator och be dem skicka en frysbil så inget skulle förstöras. Sen fick de vänta på frysbilen i fyra dagar…

Ja, det var intressant och spännande att få en liten inblick i denna väldigt avlägsna kultur, eller resterna av denna kultur.

Vi såg också ett intressant program på Kunskapskanalen om det ottomanska rikets historia med mycket fokus på Istanbul. Tydligen var det del ett i en serie som vi såg. Se ”Det osmanska riket” här.

När jag tänker Istanbul, tänker jag omedelbart på Hagia Sofia, kyrkan som blev moské som blev museum. Och det är ju främst på balustraden inne i byggnaden jag tänker på. En pelare där några klåfingriga personer stod och klottrade på 1000-talet. Och de klottrade ju så klart på det sätt de kunde – med runor. Jo, det är ju så att några vikingar på besök i dåvarande Miklagård klottrade på balustraden inne i Hagia Sofia som då var en kyrka. Visst är det en fantastisk historia! Läs mer om runinskrifterna i Hagia Sofia.

Och så blev det lite Time Team, eller Tidsresenärerna. Time Team är ett brittiskt tv-program om arkeologi, och det har nu gått i 20 år. Ett team arkeologer åker till en sajt någonstans (framförallt i Storbritannien) och på tre dagar ska de lösa någon speciell fråga knuten till platsen. Här är Time Team Digital, där du hittar allt om programmet.

Tillbaka till sporten. I natt avgörs Super Bowl, den stora finalen i amerikansk fotboll Och den mest sedda tv-sändningen i USA. I år är det Seattle Seahawks och Denver Broncos som möts i MetLife Stadium i New Jersey, USA. Jag kan inget om amerikansk fotboll, men jag har snubblat över en Guide to American Fotball for Liberals, Ladies and Limeys.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s