Englands varginnor – drottningarna

Idag hamnade jag framför ett program om britternas regerande drottningar drottningar, ”Varginnor – Englands första drottningar”. Programmet finns på ViaPlay (men för att se det måste man ha ett abonnemang).

Programmet gav ett intressant inspel på hur det kunde vara att vara (barnlös, ogift eller gift) regerande drottning på 1500-talet. Det var väldigt mycket männens territorium på den tiden (också). Och jag har väldigt dålig koll på England under den här tiden så det var givande.

Och osökt jämför man ju med Sverige. Under andra halvan av 1500-talet hade England tre regerande drottningar i följd. Och i Sverige har vi väl inte haft någon sedan drottning Margareta?! I alla fall ingen som i sin egen rätt har ärvt tronen?!

Och, skulle man kunna tillägga, hur är det med kvinnor på statsministerposten i Sverige?! Man kan ju konstatera att det varit extremt dåligt med kvinnor på de allra högsta positionerna i det här landet!?

Ja, det här programmet gav grogrund för sådana här funderingar. Men nu lite kort om historien:

Det började med att Henry VIII:s (Henrik VIII:s) son Edvard VIblev kung vid 9 års ålder och dog redan när var 15. Han var Henriks enda manlige arvinge. Däremot hade Henrik två döttrar, Mary och Elisabeth, fast han ville ju då inte att de skulle ärva tronen.

Men efter Edvard fanns inga manliga arvingar, men däremot tre kvinnliga tronpretendenter, Jane (dotterdotter till Henriks syster Maria Tudor), och så Henriks döttrar, halvsystrarna Mary och Elisabeth.

Jane Grey utropades till drottning direkt efter Edvards död – men hon var endast drottning i nio dagar. Därefter tog Mary I (Maria I) över tronen och blev den första kvinnliga regenten i England som kröntes i sin egen rätt. Mary lät så småningom halshugga Jane eftersom hon var en viktig symbol. Mary förblev drottning tills hon dog, det vill säga i ungefär 5,5 år.

När den barnlösa Mary dog blev det dags för Elisabeth I att krönas till drottning. Elisabeth var drottning i 45 år, och dog 69 år gammal som den sista av huset Tudor.

Hon efterträddes av James I (Jacob I) av huset Stuart.

Och så gör vi ett snabbt avslut på dagens historielektion! Tack för idag, slut för idag!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s