Och så har OS börjat – med svenskt silver

Ja, men då år det igång. Vinter-OS i Sotji i Ryssland.

Redan idag, första ”riktiga” tävlingsdagen hade Sverige deltagare i tre grenar (och kanske också medaljchanser): Sven Thorgren i slopestyle, Charlotte Kalla i skiathlon och Björn Ferry, Carl-Johan Bergman och Fredrik Lindström i skidskytte.

Sven åkte bra, och det kändes som att han skulle ha en chans på medalj. Men slopestyle är en bedömningssport och det kändes som han fick väldigt dåligt betalt för sina åk. Ja, nu ska jag verkligen inte på något sätt hävda att jag kan särskilt mycket om den grenen, men ska man lita på kommentatorerna och sportjournalisterna så borde han haft det… Den slutliga placeringen för Sven blev i alla fall en fjärdeplats. (Jag har sett många hävda att det är namnet Sven som förpliktigar, dvs det kommer att bli ett gäng fjärdeplatser för honom…)

Nåväl. Direkt efter slopestylen var det dags för Charlotte i skiathlon. I skiathon åker damerna 7,5 km klassisk stil, sedan blir det skid- och stavbyte och 7,5 km skate.

I allra sista branta backen var de fem i täten; tre norskor, en finländska och så Charlotte. Och då kändes möjligheten till en helt norsk pall ganska överhängande.

Men plötsligt, mitt där i backen, går Charlotte upp förbi norskorna och rycker! Och för en kort stund verkar det som om ingen har kraft att följa henne. Men då börjar en av dem röra på sig. Marit Björgen. Hon lyckas ta sig ifatt Charlotte, och hon lägger sig i rygg på Charlotte sista biten uppför backen. Och hon ligger kvar där över krönet och ner för backen, men i svängen in mot upploppet lyckas Marit hålla innerkurvan och hon pressar sig förbi och är sedan överlägsen in över mållinjen.

Lyssna till radiosportens referat av slutet av loppet.

Charlotte imponerar väldigt med sitt ryck i backen, ett tag trodde jag att hon skulle lyckas hålla Marit bakom sig, men så blev det alltså inte. Men Charlotte visar strålande form och det ser lovande ut för resten av OS… Nästa lopp för henne blir kanske sprinten på tisdag, eller så blir det 10 km klassiskt på torsdag. Det kommer att bli spännande…

Skidskytte, då? Jaa, vad ska man säga?!? Dagens vinnare blev Ole-Einar Bjørndalen, som 40 år gammal blev den äldsta individuella vinnaren i ett vinter-OS. I sitt sista OS tog han sitt femte individuella OS-guld och sin tolfte OS-medalj! Trots en bom i skyttet. Helt otroligt! Vilken mästare!

Bäste svensk? Fredrik Lindström på 18:e plats…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s