Vilken total OS-lycka!!! Guld!!! Bragdguld?!? (Och till det lite rosa pärlor)

Ojojoj, vilken förmiddag!!! Damkronorna slår Finland och går till semifinal. Och så har längdlandslaget slagit till med ytterligare en fantastisk prestation, den här gången av stafettlaget och Charlotte Kalla i synnerhet!!!

Stafetten, då. Ida Ingemarsson inleder väldisponerat och bra och ligger trea vid växlingen. Emma Wikén gör en strålande stafettsträcka och kör upp Sverige till ledning. Tredje sträckans Anna Haag har det tyngre och halkar efter, men kämpar och håller Sverige på en tredjeplats 25 sekunder efter ledande Finland och Tyskland.

Och sen tar Charlotte Kalla över och kör som en furie! De enskilda sträckorna är på bara 5 km, och att köra in så mycket tid borde vara omöjligt. Men Charlotte ger allt och hon tar in sekund efter sekund.

Charlotte är helt obönhörlig i sin jakt och avståndet minska hela tiden. När det är en km kvar så är hon fem sekunder bakom. Nästa ifatt, men inte riktigt. I utförslöpan in mot upploppet glider hon ifatt och nu är de tre. När de svänger in på upploppet tar hon innerkurvan och får direkt ett litet försprång. Och hon ökar och drar ifrån och guldet är bärgat!

Jag ska tillägga att detta var det första svenska OS-guldet i damernas längdstafett sedan 1960.

Svenskorna ligger så i en stor glädjehög, en TV-puckhög, i målområdet och det är helt fantastiskt att se! Charlotte gör ett makalöst lopp och en helt sanslös upphämtning!!!

Kommentatorer, journalister och vanliga dödliga svämmar helt över med lycka och kärlek och beundran och förundran i sociala medier, och det är helt fantastiskt att följa det! Tidningarna och allehanda nyheter kommer att svämma över med lycka och hänförelse det närmsta dygnet!

Men inte längre, för imorgon väntar en ny stafett, herrarnas stafett. Och de har ju hittills gått så fantastiskt bra i de här spelen så de har stora förhoppningar på sig. Det hade inte damerna idag, men de överbevisade oss (och sig själva också, tror jag)!

Och så var det då hockeyn. Damkronorna mötte Finland i förmiddags i kvartsfinal.

Finland var klara favoriter och tog ledningen med 1-0. Kronorna kvitterade i sista perioden och direkt efter tekning ökade finskorna på till 2-1. Men svenskorna kämpade vidare och lyckades kvittera en gång till. Och med fyra minuter kvar av matchen tog Sverige ledningen med 3-2. Då gick Finland all in, och när det var mindre än två minuter kvar tog de ut målvakten. Och med en minut kvar slog Emma Eliasson in pucken i öppet mål, och den överraskande segern var ett faktum!

På måndag möter damkronorna USA i semifinal.

Senare idag är det matchdag även för Tre Kronor. Med tanke på det måste jag berätta en fantastisk historia om Perra och Gurra som spelade hockey tillsammans i Limhams Limeburners lag P-89 tills de var 15 år. Nu möts de igen i OS, men där de spelar i olika lag.

Vi spelade alltid i samma kedja. Perra gjorde målen och jag försökte passa. Perra var Skånes bäste spelare där ett tag, berättar Gurra.

Perra, Pernilla Winberg, gör sin tredje OS-turnering och har spelat 218 landskamper medan Gurra, Gustav Nyquist, debuterar i landslaget i och med OS i Sotji.

Lyssna på Radiosportens inslag om Perra och Gurra.

Och så något helt annat.

För att bryta av en stund från allt vinteridrottande såg jag dokumentären Den rosa pärlans hemlighet på Kunskapskanalen. Den handlar om de rosa/orangea pärlor som kan finnas i lambisnäckan i Karibien.

En amerikansk kvinna började köpa in dessa bortglömda pärlor och hon lyckades få juvelerarindustrin (eller vad det heter) intresserad av dem, så nu finns det en marknad för dem igen som det gjorde kring förra sekelskiftet.

Och det är fantastiska pärlor som ser ut som godis, som M&Ms i alla möjliga nyanser av rosa och orange, och också i en mängd olika former. Bara ett fåtal är perfekt symmetriskt runda och har perfekt enhetlig färg och de är bland de dyraste pärlorna i världen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s