Hur första världskrigets slut påverkar nutiden

På Kunskapskanalen går serien Det osmanska riket. Jag har skrivit om den här serien förut, och då främst om de fantastiska bysantinska mosaikerna i Ravenna i Italien som fanns med i del 1 i serien.

Nu har jag även sett den tredje och sista delen i serien som handlar om det osmanska rikets fall efter första världskriget, de problem som uppstod i området efter dess fall och hur det fortfarande påverkar den politiska situationen i sydöstra Europa och Balkan samt i Mellanöstern.

När det osmanska riket var som störst på 1600-talet sträckte det sig västerut nästan till Wien. På 1800-talet växte nationalismen och greker, serber, bulgarer och så vidare ville bli självständiga och upproren blev våldsamma.

Programmet berättar också om armenierna som i det närmaste utplånades i Turkiet under 1915. Det pågår en het debatt om detta var ett folkmord eller inte, men ungefär 1 miljon av 2-3 miljoner armenier dödades. Begreppet ”folkmord” kräver ett uppsåt, och diskussionen handlar bland annat om det var uppsåtligt eller inte. Detta är fortfarande en väldigt het fråga.

I och med första världskrigets slut tog också det osmanska riket slut, och segermakterna fördelade det osmanska rikets stora landmassor mellan sig.

Frankrike tog hand om Syrien och Libanon. England la under sig Irak, Palestina och Jordanien. Gränserna ritades – som vanligt – ut på kartan, och ingen hänsyn togs till etnicitet eller religion. Detta bäddade för kommande problem i området, problem som består än idag.

Och araber som stött segrarnationerna belönades och blev kungar i Jordanien, Irak och Saudiarabien. Britterna lovade också landområden till allehanda grupper – något som också det skapar problem i nutid.

Väldigt intressant! Vissa saker visste jag men det här programmet visar på många händelser och samband som jag ärligt talat inte hade en aning om. Mycket sevärt!

Jag inser så klart att detta är en historia som kan berättas på många sätt, ur många synvinklar, och att de inte är förenliga. Men jag uppfattar det som att den här serien har gett en balanserad syn på utvecklingen i området.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s