Konstnär med obändig drivkraft

Nu har jag sett förra veckans K-special om fotokonstnären Nathalia Edenmont. Dokumentären heter Nathalia Edenmont – unlimited med dig.

Nathalia är en väldigt kontroversiell konstnär som har använts sig av döda djur i bilder och gjort collage av fjärilars vingar. Det har gjort att hon har anmälts för djurplågeri och hennes bostad har undersökts med husrannsakan på grund av anklagelser om att hon använt utrotningshotade fjärilar i sina verk.

I dokumentären får man följa Nathalia i hennes arbete, och hon har en otroligt stark drivkraft och en enorm envishet. Och hon ger sig inte förrän hon får det exakt som hon vill ha det – perfekt.

När man ser hur hon använder kopiösa mängder blommor i sina porträtt, och när hon pratar om överdådet i bilderna får man ändå en förståelse för hur mycket den på många sätt väldigt begränsade uppväxt hon hade i Ukraina.

På pressvisningen inför den nuvarande utställningen lär hon ha berättat om hur en kanin var inte ett keldjur under hennes uppväxt, utan helt enkelt en middag och en bit päls att tillverka kläder av.

Man kan ha många åsikter om hennes konst och vad hon gör konst av, men det var intressant att se med vilken enorm drivkraft och beslutsamhet hon arbetar.

Till och med den 16 mars visas Nathalias bilder på Sven-Harrys konstmuseum i Stockholm. Se bilderna på hennes webbplats.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s