Pappa och beredskapsåren, del 3 #blogg100

Pappa var en mästare på att berätta historier. Och då inte minst historier från beredskapstiden och exercerandet.

En historia handlade om permittenttrafiken, när Sverige tillät tysk trupper att ta järnvägen genom landet för att nå Finland.

Pappa stod vakt vid tågen i Helsingborg när de kom till Sverige. Han berättade om att han och de andra värnpliktiga utövade byteshandel med de tyska soldaterna – cigaretter mot choklad.

Pappa berättade också om hur han var nära att öppna eld mot ett tyskt fartyg som gick in i hamnen i Ystad (eller Trelleborg?) en natt när pappa var en av soldaterna som gick vakt i hamnen.

Det var alltså natt och pappa var en av de som gick vakt i hamnen. Plötsligt hörde de en båt som verkade vara på väg in i hamnen. Och de gjorde sig beredda att skjuta. Men då kom svenska poliser springande och stoppade dem och sa att fartyget skulle in i hamnen, att de skulle låta det passera.

På tal om ljud berättade han också om hur ljudvågorna från engelsmännens bombningar i Tyskland fortplantade sig över Östersjön och hur de hörde bombningarna ända till Skåne.

Tyvärr finns det inga bilder från någon av dessa händelser i pappas album. Men här kommer några andra bilder från beredskapen.

IMG_2027

IMG_2026

IMG_2029IMG_2030

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s