Att rida från Mongoliet till Ungern #blogg100

Jag snubblade idag över Kunskapskanalens serie I Djingis Khans fotspår som handlar om en australiensare, Tim Cope, som följer i Djingis Khans fotspår från Mongoliet till Ungern på en resa som visar sig ta tre år. 1000 mil. Till häst. Ensam.

Serien är i fyra delar, och jag har nu sett del ett. Den ger en spännande inblick i livet och naturen i dessa oändliga vildmarker där temperaturerna varierar mellan 52 minusgrader och 54 plusgrader.

Tim Cope tog sig över de asiatiska stäpperna och vidare in i Europa på ungefär samma vägar som den mongoliska härskaren Djingis Khan tog på 1200-talet och som andra asiatiska ryttarfolk, till exempel Magyarerna, hade tagit några hundra år tidigare. Slutdestinationen för honom var staden Opusztaszer i Ungern, där magyariska ledare ska ha träffats år 896 för att dela upp de landområden man erövrat.

Innan man börjar titta kan det vara bra att tänka på att man behandlar djur på olika sätt i olika delar i världen. Till exempel ska man inte ta efter kazakernas sätt att sko hästar…

Här är Tim Copes egna sidor om ritten.

På tal om långritter ska Per Michanek, veterinär och lärare på Flyinge, tillsammans med programledaren och kampsportaren Musse Hasselvall, rida världens längsta och tuffaste hästlopp The Mongol Derby i augusti. Det är en 100 mil lång distansritt över den mongoliska stäppen.

Här är webbplatsen för The Mongol Derby, och här är en kort introduktionsfilm om ritten:

.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s