Den medeltida rustningen #blogg100

Jag såg ett väldigt intressant program på Viasat History häromdagen, Fight Club A History of violence, och det avsnittet jag såg handlade om riddarna och rustningarna i Tudortidens England (typ slutet av 1400-talet och en bit in på 1500-talet).

Rustningarna var vid den tiden helt gjorda i stål, och de var fantastiskt väl utvecklade vad gäller rörlighet och hur man satte samman rustningens olika delar.

Och de berättade att man ska kunna springa i en hel rustning, och att man ska kunna hoppa upp på en häst i den också. Varje rustning var specialbeställd och, så att säga, figursydd för den som skulle bära den. Smeden som tillverkade rustningen behövde ha stor kunskap om hur kroppen fungerar och rör sig och hur en riddare kan tänkas röra sig både till häst och till fots. Och självklart behövde de också en stor materialkunskap och -känsla. I programmet visar de hur otroligt ledade rustningarna var, till exempel i händer och armar. Väldig fascinerande och vilket otroligt hantverksjobb!

Som de sa i programmet: ska man kriga i flera dagar och knappt tar av sig rustningen på den tiden måste rustningen verkligen passa perfekt, ingenting får skava någonstans…

De pratade om hur articulated (ledad) rustningen var – och då associerar jag direkt till de articulated haulers som Volvo tillverkar i Braås! Ja, på ren svenska heter de ju då dumprar…

Här är en bild från Philadelphia Museum of Art:

401px-Armored_Knight_on_Horseback,_Philadelphia_Museum_of_Art

 

 

Från Walters Art Museum:

378px-Italian_-_Sallet_-_Walters_51580

Bilderna är hämtade från Wikimedia Commons.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s