Hjärtligt mellan orterna i Uppvidinge, eller?! #blogg100 #pridelnu #vxjpride

Idag var jag på Linnéuniversitetets föreläsningar i samband med Pride-veckan i Växjö. Och jag hade inte tänkt blogga om det idag igen.

Men en av de bilder som historiker Malin Lennartsson visade när hon pratade om tystnaden som talar om obekanta synder i svenskt 1600-tal. Här är bilden:

20140507-213524.jpg

Jag kan inte hjälpa det, men som född och uppvuxen i Åseda kan jag inte hjälpa att reagera på detta. Åseda är grannsamhället till Lenhovda i lilla Uppvidinge kommun i nordöstra Kronobergs län.

Och här emellan finns sedan gammalt en stor rivalitet. Man skulle väl kunna säga att kommunsammanslagningen 1971 inte befrämjade detta.

Då slogs Åseda och Lenhovda köpingar samman med Nottebäcks och Älghults landskommuner, och en liten och med sydsvenska mått glesbefolkad kommun utan naturlig centralort bildades.

Sedan 80-talet eller så, kan man prata om diskussioner eller ”strider” över saker som vilken ort systembolaget placeras på, var ishallar eller simhall ska byggas, och så vidare.

För att inte tala om den ”hetta” det kan vara i samband med hockeyderbyn mellan Åseda och Lenhovda, där båda orterna har rejäl och djuprotad hockeykultur…

Eller så kan det gälla fotbollsmatcher.

Pappa berättade till exempel om hur han tillsammans med kompisar cyklade till Klavreström, en annan av småorterna i kommunen (i fd Nottebäcks landskommun), för att se på fotboll. (Sannolikt var detta på 30-talet, föra andra världskriget.) Och när de var där roade de sig med att skrika en ”hjärtlig” ramsa innan de snabbt cyklade hem igen…

Hö å havre, det ä bönner ifrån Klavre!*

Jajamen, så kan det vara på landet…

Undra på att Malins fina allitteration var väldigt roande ”Lesbiskt i Lenhovda”…

Här är det pappa och mamma som cyklar. Troligen efter kriget.

20140507-213136.jpg

* Översatt från småländska till svenska blir det ”Hö och havre, det är bönder ifrån Klavre(ström)”

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s