Kladdkakigt! #blogg100

Plötsligt händer det, och man står och bakar en kladdkaka. Här kommer ett par favoritrecept.

Kladdig nötchokladkaka

100 gr smör
100 gr mörk choklad
2 ägg
2 dl socker
1 3/4 dl vetemjöl
100 gr grovhackade hasselnötter

Smält smör och choklad tillsammans. Vispa ägg och socker pösigt, rör i mjölet. Blanda sedan i chokladsmörblandningen och rör smeten jämn. Blanda i hälften av nötterna. Bred ut smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Strö över resten av nötterna.

Grädda kakan lätt, knappt 15 minuter i 200 grader, så att den blir mjuk och kladdig. Servera med glass.

20140510-204849.jpg

En annan favorit är:

Dansarens tryffeltårta

2 msk smör + 1 msk ströbröd till formen
200 gr mörk choklad
150 gr smör
2 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
senare ca 2 msk siktad kakao
vispgrädde att servera till

Förbered en lite springform ca 20 cm i diameter med löstagbar botten. Smörj formen med lite smör och bröa lätt. Skaka av överflödiga brödsmulor. Värm ugnen till 225 grader.

Smält chokladen i vattenbad och ställ åt sidan. Smält smöret. Blanda ägg och socker i en bunke. Rör så lite som möjligt. Rör ner smält smör och smält choklad. Vänd ned vetemjölet och häll smeten i formen. Grädda kakan i 15 minuter och låt den kallna. Lägg upp den på ett fat och sikta över kakao. Servera med vispad grädde.

Receptet till dansarens tryffeltårta kommer från Anna och Fanny Berenströms bok Sött sweet dulce.

20140510-205005.jpg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s