Vår fru, våfflor och tranor – kär dag har många namn #blogg100

Våfflor eller vår fru, och så tranor på det… Jag har nu i alla fall rekat lite hos bland annat Nordiska muséet för att få veta mer om frun, våfflorna och så tranorna.

Marie bebådelsedag, eller vår frudagen, är en kyrklig högtid som också varit starten på vårbruket. Det var den här dagen som Maria fick veta att hon var havande, och vår fredagen har firats sen 600-talet. Bebådelsedagen infaller den 25 mars, men numera firas den en söndag.

För oss i södra Sverige är det i år skönt att veta att den mängd snö som finns på taken idag, finns på marken valborgsmässoafton!

Okej, det var vår fru. Nu våfflorna.

Och det är ordet ”vårfrudag” som har ombildats till ”våffeldag”, att uttalet förändrats och ”slarvats till” och blivit våfflor, för det var känt och bekant. Det visar sig nämligen att våfflor har medeltida anor (åtminstone formmässigt).

Men Språkrådet berättar idag på Facebook att det även kan finnas en medveten förvrängning av vår fru eftersom bebådelsedagen infinner sig mitt i fastan. Man fick inte äta, men eftersom det var en helgdag så kunde man ”passa på” och bryta fastan göra något av alla de ägg man hade så här års.

Ja, det var våfflorna. Men var kommer tranan in?

I sydöstra Sverige, typ Öland, Blekinge och sydöstra Småland firas den lokala traditionen ”tranedagen” den 25 mars, berättar Kalmar Läns Museum. Tranan  är en symbol och föraning av våren. Tranedagen är barnens högtid, för tranan kommer på besök med godis – om barnen varit snälla. (Tranan vet!) Man ska hänga upp strumpor vid sängkanten på kvällen den 24 mars, och har man tur är de fulla av godis på morgonen. Ibland lämnar tranan spår efter sig, det kan ligga lite fjädrar, och kanske finns det några fotspår också.

Tyvärr hade jag svårt att hitta nån våffel- eller tranbild, så jag nöjer mig med en påminnelse av att det snart är påsk. 😀

 

 

  

Annonser

2 thoughts on “Vår fru, våfflor och tranor – kär dag har många namn #blogg100

  1. Du har gjort ett bra arbete och hittat förklaringarna till detta.
    Själv visste jag allt utom att det fanns något som hette tranedagen…
    Men nu vet även jag det 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s